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Tipicità
La cucina tradizionale di Tolfa viene comunemente definita “cucina povera”, una cucina che affonda le proprie tradizioni nella etrusca e romana.
Con piatti semplici, poco elaborati ma ricchi di sapore, il segreto è negli ingredienti: grano duro, erbe spontanee, funghi e tartufi presenti nella zona, lumache, bovini, equini e suini, cresciuti allo stato brado.
Uno dei piatti tipici conosciuti è l’acquacotta, zuppa di verdure della Maremma Tosco-Laziale che utilizza verdure di stagione.
Tipica anche la mentucciata: zuppa di cipolle con pomodoro, olio e mentuccia che, con l’aggiunta di un’aringa, diventa la variante dal nome trista.
La panzanella è un piatto semplice composto di pane giallo di Tolfa, pomodorini, sale, acqua e olio d’oliva.
Nelle tante norcinerie del paese è possibile trovare gli insaccati prodotti secondo la tradizione e con carni della zona, mentre tra i cibi da forno famoso è il pane di Tolfa, i biscotti di S. Egidio e i biscottini tipici, i maccheroni di Natale.
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Typical Food
Tolfa’s traditional cuisine is commonly defined as a poor cuisine. It has its roots and traditions in the Etruscan and Roman cuisines.
With its simple dishes, little elaborate but rich in flavour, the secret lies in the ingredients: durum wheat, wild herbs, local mushrooms and truffles, snails, cattle, horses and pigs, grown in the wild.
One of the best known typical dishes is acquacotta, a vegetable soup made in the Tuscan-Lazio Maremma area with seasonal vegetables.
Also mentucciata is typical. It is an onion soup with tomato, oil and mint. If herring is added, it becomes trista.
Panzanella is a simple dish consisting of the golden-yellow Tolfa bread, cherry tomatoes, salt, water, and olive oil.
The many pork-butcheries you will find in Tolfa also sell the salami and sausages made according to tradition using local meats. As to bakery, the following products deserve a special mention: the Allumiere bread, which is golden-yellow inside; the biscuits of S. Egidio and other typical biscuits; and the Christmas macaroni.